Hampaiden valkaisu on nykyään suosittu ratkaisu valkoisen hymyn saavuttamiseksi. Vihlovista hampaista kärsivälle ajatus valkaisuliuskojen käytöstä voi kuitenkin tuntua epämiellyttävältä. Tässä artikkelissa käsitellään hampaiden valkaisua vihlonnan kannalta: lisääkö liuskojen käyttö vihlontaa, ja voiko hyvän valkaisutuloksen saavuttaa kivuttomasti?
Mitä hampaiden vihlonnalla tarkoitetaan?
Hampaiden vihlonta on yleinen vaiva, jossa hampaat reagoivat tietynlaisiin ärsykkeisiin aiheuttaen tilapäistä epämiellyttävää tunnetta tai kipua. Vihlontaa aiheuttavia ärsykkeitä ovat esimerkiksi kylmät ja kuumat juomat, makeat tai happamat ruuat ja joskus jopa hampaiden harjaaminen. Vihlonta syntyy, kun hampaan sisäosa eli hammasluu paljastuu. Tähän voi olla monia syitä, kuten ienten vetäytyminen, kiilteen oheneminen tai kuluminen tai hampaiden kunnon heikkeneminen. Kun hammasluu paljastuu, ärsykkeet pääsevät vaikuttamaan hampaan sisällä oleviin hermoihin, mikä aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia.
Millaisia ovat hammasvihlonnan oireet?
Hampaiden vihlonnan tunnistaminen on tärkeää sen tehokkaan hallinnan kannalta. Sen oireita ovat esimerkiksi:
äkillinen, terävä kipu, joka syntyy nauttiessa kylmää tai kuumaa ruokaa tai juomaa
hampaiden harjaamisen aiheuttama arkuus ja kipu, jota kovat harjakset voivat pahentaa
ilmalle altistumisen aiheuttama kipu esimerkiksi hengitettäessä kylmää ilmaa tai syötäessä jäätelöä
ienten kipu, etenkin, kun ikenet ovat vetäytymässä.
Vihlooko valkaisuliuskojen käyttö?
Lyhyesti sanottuna: Kyllä, valkaisuliuskat voivat saada hampaat vihlomaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että niiden käyttöä pitäisi välttää, ja vihlonnan syiden ymmärtäminen voi helpottaa valkaisua koskevan päätöksen tekemistä. Yleensä valkaisuliuskat sisältävät vetyperoksidipohjaista geeliä, joka läpäisee hampaiden kiilteen tahrojen poistamiseksi. Vaikka tämä prosessi valkaisee hampaita tehokkaasti, se voi myös tilapäisesti heikentää kiillettä. Jos kiille on jo valmiiksi heikko tai vaurioitunut, valkaisu voi saada hampaat vihlomaan.
Syitä hampaiden vihlontaan valkaisuliuskojen käytön jälkeen
Muutamia syitä siihen, miksi hampaita voi vihloa valkaisun jälkeen:
Kiille on heikentynyt: Valkaisuliuskojen sisältämä peroksidi voi heikentää kiillettä tilapäisesti. Tämä voi pahentaa vihlontaa etenkin valkaisun aikana.
Liikakäyttö: Valkaisuliuskojen käyttäminen suositeltua useammin tai pidempään voi lisätä vihlontaa. Noudata aina tuotteen pakkauksessa annettuja ohjeita.
Hampaita vihloo jo valmiiksi: Jos kärsit vihlonnasta, valkaisuprosessi voi lisätä sitä. Keskustele hammaslääkärisi kanssa ennen valkaisuun ryhtymistä, jos hampaitasi on vihlonut joskus aiemmin.
Miten hampaita tulisi harata valkaisuliuskojen käytön yhteydessä?
Kunnollinen hammashoito on tärkeää hampaidenvalkaisuliuskojen käytön aikana etenkin, jos hampaitasi vihloo. Muutamia ohjeita:
Ennen hampaiden valkaisua: Harjaa hampaasi ennen valkaisuliuskojen käyttämistä. Käytä pehmeäharjaksista hammasharjaa sekä vihloville hampaille tarkoitettua hammastahnaa. Tämä auttaa poistamaan plakkia ja takaa, että valkaisugeeli pääsee läpäisemään hampaat tasaisesti.
Valkaisun jälkeen. Kun olet poistanut liuskat, odota vähintään 30 minuuttia ennen kuin harjaat hampaasi uudelleen. Näin hampaasi voivat palautua hoidosta ja kiillevaurioriski pienenee. Harjaa hampaat hellävaraisesti pehmeäharjaksisella hammasharjalla.
Vältä voimakkaasti hankaavaa hammastahnaa: käytä vihloville hampaille tarkoitettua hammastahnaa, joka sisältää vihlontaa helpottavia ja vähentäviä ainesosia.
Vältä happamia ja sokeripitoisia ruokia: Happamat ja sokeripitoiset ruuat voivat kuluttaa kiillettä ja näin ollen lisätä hampaiden vihlontaa. Rajoita tällaisten ruokien nauttimista ja noudata tasapainoista ruokavaliota.
Mitä on syytä muistaa valittaessa hammastahnaa vihloville hampaille?
Vihloville hampaille on tärkeää valita sopiva hammastahna. Keskity valinnassa seuraaviin ominaisuuksiin:
Vihlontaa vähentävät ainesosat: valitse hammastahna, jonka sisältämät ainesosat auttavat vähentämään vihlontaa.
Fluori: Fluori on kriittistä kiilteen vahvistamisen ja sen kulumisen estämisen kannalta. Varmista, että hammastahnasi sisältää hammaslääkärien aikuisille suositteleman määrän (1450 ppm) fluoria.
Tutkittu teho:: Valitse hammastahna, jonka pakkauksessa mainitaan kliiniset todisteet sen tehosta tai hammaslääkäriliittojen suositteluista.Nämä tiedot ovat merkki siitä, että hammasterveyden ammattilaiset ovat testanneet tuotetta ja suosittelevat sitä.
Miten pahasti vihlovia hampaita kannattaa hoitaa?
Jos sinulla on pahasti vihlovat hampaat, voit vähentää niiden aiheuttamaa epämukavuutta myös muilla tavoin:
Säännölliset hammastarkastukset: käy säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksissa, joissa voidaan seurata hampaidesi vihlontaa ja puuttua reikien sekä ientulehduksen kaltaisiin vaivoihin.
Räätälöidyt hampaidenvalkaisumuotit: Harkitse mittoihin tehtyjen valkaisumuottien hankkimista hammaslääkäriltäsi. Tällaiset muotit suunnitellaan sopimaan suuhusi täydellisesti ja vähentämään valkaisugeelin päätymistä ikenille ja muille herkille alueille.
Vältä herkistäviä tekijöitä: Tunnista hampaidesi vihlontaa pahentavia tekijöitä ja vältä niitä. Mahdollisia ratkaisuja ovat esimerkiksi ruokavalion muuttaminen tai happamien tai kylmien juomien juominen pillillä.
Kuluttajatuotteet: jotkin reseptivapaat tuotteet, kuten hammastahna, suuvesi tai geelit, voivat ohjeiden mukaisesti käytettynä vähentää vihlontaa.
Myös hampaiden vihlonnasta kärsivät voivat saavuttaa säihkyvän hymyn hampaidenvalkaisuliuskojen avulla, kunhan he valitsevat oikeanlaisen ratkaisun. Liuskat ovat turvallisia ja tehokkaita, kun niitä käytetään oikein ja vihlonta huomioiden. Keskustele hammaslääkärisi kanssa aina ennen valkaisuhoitojen aloittamista ja noudata omaan tilanteeseesi sopivia rutiineja, joilla voit vähentää vihlontaa. Kun hampaita hoidat hampaitasi oikein ja kärsivällisesti, voit valkaista ne ilman turhaa kipua.
Voiko valkaisuliuskoja käyttää, jos minulla on hammasrautojen kiinnitykset?
Hampaiden valkaisu voi olla houkutteleva toimenpide myös hammasrautojen käyttäjille, mutta yleisesti ottaen sitä ei suositella kiinnitetyillä raudoilla suoritettavan oikomishoidon aikana.
Valkaisuaineiden, myös liuskojen, käyttö ei suoranaisesti vaikuta hammasrautojen kuntoon, mutta valkaisun kannalta yhdeksi ongelmaksi muodostuu rautojen suusta viemä tila, jonka myötä valkaisun vaikutus jää paikoittaiseksi, eli onnistuessaankin valkaisu vaikuttaa vain pintoihin, joita raudat ja kiinnikkeet eivät peitä. Toisaalta esimerkiksi hammasrivistöön asetettavaan kalvoon (Invisalign) perustuva oikomishoito ei millään muotoa haittaa hampaiden valkaisua, koska kalvo on helposti irrotettavissa.
On myös hyvä muistaa, että yleensä peroksidiin perustuvilla valkaisuliuskoilla on muutamia haittavaikutuksia, kuten hampaiden vihlonta ja hammaskiilteen tilapäinen heikkeneminen sekä ienten ärtyminen, joka voi kestää useamman päivän.
Hampaiden valkaisu liuskoilla tai muulla aineella ei siis ole suositeltavaa hammasrautojen käytön aikana. Jos harkitset asiaa, keskustele siitä hammaslääkärisi kanssa.
Onko valkaisuliuskojen käyttö turvallista pitkällä aikavälillä?
Hampaiden valkaisua liuskoilla pidetään yleisesti ottaen turvallisena suun ja hampaiden terveyden kannalta, mutta käsittelyllä on muutamia lyhytkestoisia sivuvaikutuksia. Ensinnäkin valkaisussa liuskan sisältämä vetyperoksidigeeli läpäisee hampaan kiilteen poistaen tahroja pintaa syvemmältä, mikä pehmentää kiillettä tilapäisesti ja voi aiheuttaa vihlontaa. Lisäksi liuskat ärsyttävät ikeniä, joten niiden käyttö kannattaa kohdentaa tarkasti hampaisiin.
Valkaisuliuskoja käytetään yleensä 7 tai 14 päivän jaksossa, jonka jälkeen on pidettävä 3 tai 6 kuukauden tauko ennen seuraavaa käsittelyä. Niillä toteutettava hampaiden valkaisu kotona voi siis aiheuttaa lyhyellä aikavälillä epämukavuutta sekä hampaissa että ikenissä, mutta ohjeiden mukaisesti toteutetun käsittelyn ei ole todettu vaurioittavan hampaita tai kiillettä pitkällä aikavälillä.