Badge field

Suun lävistykset: Riskit ja varotoimenpiteet

Published date field

 

Suun alueen lävistyksissä kieli, huulet tai posket lävistetään ja usein niihin laitetaan koru, joka yleisimmin on valmistettu metallista. Viime vuosina lävistyksistä on tullut tapa ilmaista itseään, ja lävistyksiä voidaan tehdä moniin paikkoihin. Kielen, huulten tai poskien lävistyksissä terveysriskit ovat tosin huomattavasti suuremmat kuin monissa muissa ihon lävistyksissä. On suositeltavaa keskustella hammaslääkärin kanssa ennen lävistyksen ottamista suun alueelle.

Suun alueen lävistyksen riskit

  • Tulehdus: suussa on miljoonia bakteereja, jotka voivat aiheuttaa lävistykseen tulehduksen. Korun käsittely vaikuttaa myös tulehdusriskiin.
  • Runsas verenvuoto: jos lävistystä tehdessä neula osuu verisuoneen, voi seurauksena olla vaikeasti hallintaa saatava verenvuoto, joka voi aiheuttaa riskin menettää paljon verta.
  • Kipu ja turvotus: kipu ja turvotus ovat yleisiä ja tavallisia lävistyksestä aiheutuvia oireita. Erityisen pahassa tapauksessa, kielen lävistys saattaa turvottaa kielen niin suureksi että se tukkii hengityksen, jolloin tarvitaan kiireellistä apua
  • Halkeamat tai vammat hampaissa: hampaat voivat vahingoittua korua purressa, esimerkiksi ruokailun yhteydessä. Myös kruunut tai paikat voivat vahingoittua.
  • Ienvauriot: koru voi vahingoittaa ikenien pehmeitä osia, ja aiheuttaa ikenien vetäytymistä ja hammasjuuren paljastumista.
  • Suun toiminnan häiriöt: koru voi aiheuttaa lisääntynyttä syljeneritystä, vaikeuttaa puhumista tai aiheuttaa purennan ja nielemisen ongelmia.
  • Veren kautta siirtyvät sairaudet: Yhdysvaltalainen National Institutes of Health (NIH) on luokitellut suun lävistykset mahdolliseksi hepatiitti B, C, D ja G:n aiheuttajaksi.
  • Endokardiitti: suun alueen lävistykset lisäävät riskiä endokardiitille, joka on vakava sydämen sisäkalvon tulehdus. Lävistyksissä on riski, että suun bakteerit siirtyvät verenkiertoon ja sitä kautta sydämeen.

Kuinka toimia suun lävistysten kanssa?

Koska suun alue on herkempi kuin monet muut, lävistystä ennen kannattaa keskustella hammaslääkärin kanssa. Jos otat lävistyksen, on suositeltavaa käydä hammaslääkärillä pienimmästäkin suun alueen tulehduksesta, jotta tilanne ei muutu vakavaksi. Edellä mainitut asiat tulee ottaa huomioon lävistyksen hankkimista harkitessa, ja aina ottaa lävistykset ammattilaisella, jolla on kokemusta ja koulutusta suun alueen lävistysten tekemisessä.

 

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.