Badge field

Mitä ovat suun alueen lävistykset?

Published date field

Suun alueen lävistyksissä kieli, huulet tai posket ovat lävistetty ja niihin on laitettu, usein metallinen koru. Viime vuosina lävistyksistä - niin suussa kuin korvissakin - on tullut keino tuoda itseään esille. Kielen, huulten tai poskien lävistyksissä tosin terveysriskit ovat huomattavasti suuremmat kuin korvien lävistämisessä. On suositeltavaa keskustella hammaslääkärin kanssa ennen lävistyksen ottamista suun alueelle.

Suun alueen lävistysten riskit?

Kaikki suun alueen lävistyksistä seuraavat mahdolliset riskit eivät ehkä ole niin hyvin tiedossa. Niitä ovat:

  • Tulehdukset - Suussa on miljoonia bakteereja, jotka voivat aiheuttaa lävistykseen tulehduksen. Korun käsittely vaikuttaa myös tulehdusriskiin.
  • Jatkuva verenvuoto - Jos lävistysvaiheessa neula osuu verisuoneen aiheuttaen siihen haavan, voi seurauksena olla vaikeasti hallintaan saatava vuoto sekä riski menettää paljon verta.
  • Kipu ja turvotus - Kipu ja turvotus ovat tavallisia lävistyksistä aiheutuvia oireita. Pahimmassa tapauksessa kieli saattaa turvota niin paljon, että se tukkii hengityksen.
  • Halkeamat tai vammat hampaissa - Hampaat voivat vahingoittua korua purressa. Myös esimerkiksi kruunut ja paikat voivat vahingoittua.
  • Ienvauriot - Koru voi vahingoittaa ienten pehmeitä osia ja aiheuttaa ienten vetäytymistä ja hampaiden juurien paljastumista. Koru vaikeuttaa myös suuhygienian ylläpitoa eikä se näytä hyvältä.
  • Suun toiminnan häiriöt - Koru voi aiheuttaa lisääntynyttä syljeneritystä, vaikeuttaa sanojen lausumista sekä aiheuttaa ongelmia pureskelussa ja nielemisessä.
  • Veren kautta siirtyvät sairaudet - Yhdysvaltalainen National Institutes of Health (NIH) on luokitellut suun lävitykset mahdolliseksi hepatiitti B, C, D ja G:n aiheuttajaksi.
  • Endokardiitti - Suun alueen lävistykset lisäävät riskiä enkardiitille joka on vakava sydämen sisäkalvon tulehdus. Lävistyksissä on riski, että suun bakteerit siirtyvät verenkiertoon ja sitä kautta sydämeen.

Kuinka kauan suun alueen lävistystä voi pitää?

Korua voi pitää suussa niin kauan kuin suu on terve eikä korusta aiheudu haittaa. Hammaslääkärille tulisi mennä heti pienimmästäkin suun alueen tulehduksesta tai ongelmasta. Edellä mainitut asiat tulee kuitenkin aina ottaa huomioon ja paras tapa välttää mahdolliset komplikaatiot on välttää lävistyksiä kokonaan.

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.