Badge field

Mitä hammassuojat ovat?

Published date field

 

Hammassuojat, joista saatetaan käyttää muitakin nimityksiä, ovat urheilijan suun turva. Hammassuojat peittävät hampaat suojaten niitä kasvoihin ja päähän kohdistuvissa iskuissa. Hammassuojat ovat tärkeä urheiluvaruste kaikille, jotka osallistuvat kaatumisia, kehokontakteja tai lentäviä esineitä sisältäviin lajeihin. Tällaisia lajeja ovat muun muassa jalkapallo, koripallo, pesäpallo, amerikkalainen jalkapallo, jääkiekko, rullalautailu, telinevoimistelu, maastopyöräily ja mikä tahansa liikuntamuoto, missä suun voi loukata.

Hammassuojat peittävät yleensä ylähampaat. Ne on suunniteltu ehkäisemään hampaiden katkeamista, huulivammoja ja muita suun vahinkoja. Jos sinulla on hammasraudat tai esimerkiksi hammassilta, -proteesi tai -kruunu alahampaissa, hammaslääkärisi voi suositella hammassuojaa käytettäväksi myös niiden suojaamiseen.

Minkälaisia hammassuojia on saatavilla?

Hammassuojasi tyypistä riippumatta sen tulisi olla kimmoisa, repeytymätön ja mukava käyttää. Sen kuuluu myös sopia suuhusi niin, että se ei rajoita puhettasi tai hengitystäsi. Kolme hammassuojatyyppiä ovat:

  • Erikoisvalmisteiset hammassuojat – nämä räätälöidään omien hampaidesi mukaisesti hammaslääkärissä tai muun ammattilaisvalmistajan toimesta. Kuten arvata saattaa, nämä ovat todennäköisimmin mukavin ja tehokkain suoja hampaillesi. Hammaslääkärisi tekee muotin hampaistasi ja valmistaa sitten muotin mukaan hammassuojan hampaisiisi sopivaksi. Monet urheilijat käyttävät mieluiten erikoisvalmisteisia hammassuojia, sillä ne ovat mukavan tuntuiset ja sopivat. Ne ovat kuitenkin myös kallein vaihtoehto.
  • Lämpömuovattavat hammassuojat – nämä hankitaan esivalmistetussa muodossa, joka mukautetaan omiin hampaisiin keittämällä niitä ensin vedessä ja puremalla sitten lämpimään muoviin. Niitä on tarjolla monissa eri urheilukaupoissa, ja ne ovat yleensä tehokkaampi vaihtoehto kuin yhden koon suojat. Noudata käyttöohjeita tarkkaan; näin vältyt huonosti istuvalta hammassuojalta.
  • Yhden koon suojat – nämä ovat edullisin vaihtoehto, ja ne tulevat käyttövalmiina pakkauksesta. Valitettavasti ne sopivat suuhun yleensä melko huonosti. Ne saattavat olla kömpelöt ja hankaloittaa hengitystä ja puhumista.

Kuinka kauan hammassuojat kestävät?

Hammassuojat olisi hyvä vaihtaa jokaisen urheilukauden jälkeen, sillä ne kuluvat käytössä, mikä heikentää niiden tehoa. Uusiin vaihtaminen on erityisen tärkeää nuorilla aikuisilla, sillä heidän suunsa ja hampaansa kasvavat ja kehittyvät vielä ennen aikuisikää. Monet useampaa lajia harrastavat urheilijat teettävät uuden hammassuojan aina puolen vuoden hammaslääkäritarkastuksensa yhteydessä.

*The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, DDS, MS and Mary Jane Taintor, 1997.

 

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.