Suuveden vaikutus COVID-19-virukseen tutkimus

Colgate-Palmoliven viimeaikaisissa tutkimuksissa selvisi, että tietyillä suunhoitotuotteilla saattaa vähentää SARS-CoV-2:n – viruksen, joka aiheuttaa COVID-19-taudin — määrää väliaikaisesti suussa. Laboratoriotesteissä selvisi, että tietynlaiset sinkkiä, tinafluoridia tai amiinifluoridia sisältävät hammastahnat sekä setyylipyridiinikloridia (CPC), vetyperoksidia, klooriheksidiiniä tai tinafluoridia/amiinifluoridia sisältävät suuvedet neutraloivat virusta yli 99 %. COVID-19-positiivisilla potilailla ennen hammashoitotoimenpiteitä suoritetussa kliinisessä testissä havaittiin, että tietyt setyylipyridiinikloridia (CPC) ja sinkkiä, vetyperoksidia tai klooriheksidiiniä sisältävät suuvedet vähensivät viruksen määrää suussa merkittävästi enintään 30 tai 60 minuutin ajaksi suuveden käytön jälkeen. Yritämme ahkerasti selvittää, miten alustava tutkimus auttaa vähentämään väliaikaisesti viruksen määrää suussa ja mitä se voi tarkoittaa sinulle. Vaikka ei ole todisteita, että testatut tuotteet voisivat ehkäistä, hoitaa tai parantaa COVID-19-taudin tai lieventää sen oireita ja vaikka tuotteet eivät ole tähän tarkoitettuja, säännöllinen hampaiden harjaaminen ja suuveden purskuttelu on tärkeässä roolissa suun pitämisessä puhtaana ja terveenä. Seuraavassa on vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Yleiset kysymykset:

 

1. Voivatko suunhoitotuotteet suojella COVID-19:n saamiselta tai tartuttamiselta?

Jos COVID-19:ää aiheuttavaa virusta on suussasi, olet jo sairastunut. Tällä hetkellä ei ole todisteita siitä, että suunhoitotuotteiden käyttö voisi estää saamasta virusta. Tarvitaan lisätutkimuksia, jotta voidaan selvittää, auttaako viruksen – joka voi levitä puhumisen, laulamisen tai yskimisen kautta – vähentäminen syljessä vähentämään tartuttamisriskiä.

2. Voivatko suunhoitotuotteet lieventää COVID-19-taudin oireita tai auttaa toipumaan nopeammin?

Ei, siitä ei ole todisteita, että suunhoitotuotteet voisivat lieventää COVID-19:n oireita tai auttaa toipumaan nopeammin. Monet tekijät vaikuttavat COVID-19-taudin kestoon ja vakavuuteen, muun muassa immuunijärjestelmän vahvuus. Tuotteitamme ei ole tarkoitettu tai hyväksytty käytettäväksi COVID-19:n ehkäisemiseen, hoitamiseen tai parantamiseen tai sen oireiden lievittämiseen.

3. Mitkä hammastahnat ja suuvedet neutraloivat SARS-CoV-2-viruksen laboratoriotestissä vähintään 99-prosenttisesti?

Testatut hammastahnat sisältävät tietyn määrän sinkkiä, tinafluoridia tai amiinifluoridia.

Testatut suuvedet ja -suihkeet sisältävät 0,075 % CPC:tä, 1,5 % vetyperoksidia, 0,12 % klooriheksidiiniä tai tinafluoridia/amiinifluoridia.

4. Mitkä hammastahnat kliinisen tutkimuksen mukaan merkittävästi vähensivät viruksen määrää suussa enintään 60 minuutiksi?

Testatut koostumukset: (1) 1,5 % vetyperoksidia, (2) 0,12 % klooriheksidiiniä ja (3) 0,075 % CPC:tä ja 0,28 % sinkkiä.

5. Mitä viruksen neutraloinnilla tarkoitetaan?

Viruksen neutraloinnilla tarkoitetaan, että virus on läsnä, mutta se ei enää tartuta eikä pysty lisääntymään isännässä.

6. Miten suunhoitotuotteet voivat auttaa viruksen neutraloinnissa?

Nykyiset tutkimukset osoittavat, että testatut suunhoitotuotteet häiritsevät viruksen vaippaa ja liuottavat sitä. Kun virus menettää tämän ulkokuoren tai se vaurioituu, se ei pysty enää kiinnittymään soluihin ja tartuttamaan niitä.

7. Kannattaako hampaat harjata tai suuvettä käyttää ennen ulos menemistä tai ihmisten tapaamista?

Suunhoito kuuluu päivittäiseen henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimiseen. Maskin käyttäminen, sosiaalisen etäisyyden pitäminen ja käsienpesu ovat edelleen tärkeitä virustartuntojen ehkäisemisessä. Ei ole todisteita siitä, että hampaiden harjaaminen tai suuveden käyttö ehkäisisi, hoitaisi tai parantaisi COVID-19:n tai lievittäisi sen oireita. Tarvitaan lisätutkimuksia, jotta voidaan selvittää, auttaako puhumisen, laulamisen tai yskimisen kautta leviävän viruksen vähentäminen syljessä vähentämään tartuttamisriskiä. Säännöllinen hampaiden harjaaminen ja suuveden käyttö on tärkeää suun terveyden ylläpitämiseksi. Suunnitteilla on lisätutkimuksia sen selvittämiseksi, miten hampaiden harjaaminen ja suuveden käyttö vaikuttavat viruksen määrään suussa.

8. Miten hyvin laboratoriotestit vastaavat sitä, mitä suussa tapahtuu?

Laboratoriotestit on suunniteltu näyttämään, voivatko testituotteet neutraloida SARS-CoV-2-viruksen. Colgate-Palmolive suorittaa lisää kliinisiä tutkimuksia selvittääkseen, tapahtuuko vastaavanlaista vaikutusta suussa, jotta virusta voitaisiin neutraloida ja sen määrää väliaikaisesti vähentää.

9. Testasitteko kilpailijoiden tuotteita?

Testasitteko kilpailijoiden tuotteita?

10. Jos harjaan hampaat tai käytän suuvettä, täytyykö maskia käyttää?

Kyllä. Maailman terveysjärjestö (WHO) ja Yhdysvaltain tautikeskus (CDC) suosittelevat kaikille maskin käyttämistä COVID-19-tartuntojen vähentämiseksi. Noudata edelleen ohjeistuksia, jotka auttavat ehkäisemään COVID-19-tautia aiheuttavan viruksen tarttumista ja leviämistä. Näitä ovat maskin käyttäminen, sosiaalisen etäisyyden pitäminen ja käsienpesu.

11. Vaikuttaako hampaiden harjaaminen tai suuveden käyttö elimistön vasta-aineisiin?

Hampaiden harjaaminen tai suuveden käyttö ei vaikuta elimistön vasta-aineisiin.

 

Kysymyksiä hammastahnasta

 

12. Neutraloivatko kaikki hammastahnat COVID-19-tautia aiheuttavan viruksen?

Olemme suorittaneet laboratoriotestejä tietyillä hammastahnoilla, jotka sisältävät sinkkiä, tinafluoridia tai amiinifluoridia, selvittääksemme, neutraloivatko ne virusta, joka aiheuttaa COVID-19:n. Meillä ei ole tietoja muista hammastahnoista, jotka eivät sisällä näitä ainesosia.

13. Vaikuttaako hampaiden harjaaminen COVID-19-tautia aiheuttavan viruksen määrään suussa?

Vaikka SARS-CoV-2-laboratoriotestiemme tulokset ovat rohkaisevia, ilman kliinistä tutkimusta emme tiedä, ovatko vaikutukset samat suussa. Kliinisessä ohjelmassamme testataan parhaillaan COVID-19-positiivisia tutkimushenkilöitä sen selvittämiseksi, vähentääkö tietyillä hammastahnoilla harjaaminen tilapäisesti viruksen määrää suussa.

14. Kuinka kauan testatut hammastahnat vähentävät COVID-19-tautia aiheuttavan viruksen määrää suussa?

Teemme lisätutkimuksia selvittääksemme, tapahtuuko laboratoriotesteissä havaittu viruksen neutraloituminen myös suussa.

 

Suuvesi/-suihke:

 

15. Neutraloivatko kaikki hammastahnat ja suusuihkeet COVID-19-tautia aiheuttavan viruksen?

Olemme tehneet laboratoriotutkimuksia tietyille suuvesille/-suihkeille, jotka sisältävät 0,075 % CPC:tä, 1,5 % vetyperoksidia, 0,12 % klooriheksidiiniä tai tinafluoridia/amiinifluoridia selvittääksemme, neutraloivatko ne COVID-19-tautia aiheuttavaa virusta. Meillä ei ole tietoja muista suuvesistä ja -suihkeista, jotka eivät sisällä näitä ainesosia.

16. Vähentävätkö kaikki suuvedet ja suusuihkeet tilapäisesti viruksen määrää suussa?

Testasimme tuotteita, jotka sisältävät (1) 1,5 % vetyperoksidia, (2) 0,12 % klooriheksidiiniä ja (3) 0,075 % CPC:tä ja 0,28 % sinkkiä, ja iloksemme voimme todeta niiden vähentävän väliaikaisesti viruksen määrää suussa. Emme testanneet muita tuotteita.

17. Toimiiko klooriheksidiini (CHX) 0,12 % ja 0,2 % yhtä hyvin kuin vetyperoksidi?

Laboratoriotutkimuksen tarkoituksena ei ollut vertailla tuotteiden välistä tehokkuutta. Tarkoituksena oli selvittää tuotteiden kykyä neutraloida SARS-CoV-2-virusta.

18. Miten paljon suuveden tai suusuihkeen käyttö vähentää viruksen määrää suussa?

Laboratoriotestit osoittivat, että tietyt, myös setyylipyridiinikloridia sisältävät, suuvedet neutraloivat COVID-19-tautia aiheuttavan viruksen 99,9-prosenttisesti 30 tai 60 sekunnin kontaktiajassa. Suoritimme alustavan kliinisen tutkimuksen selvittääksemme, väheneekö viruksen määrä tilapäisesti myös suussa tämän neutraloivan vaikutuksen ansiosta. Vahvistimme asian olevan näin näiden testattujen suuvesien osalta. Kliinisen tutkimuksen tulokset näyttävät, että tietyt suuvedet ohjeiden mukaan käytettynä vähentävät heti merkittävästi viruksen määrää suussa. Viruksen määrä pysyy matalampana enintään 30 ta 60 minuuttia suuveden käytön jälkeen, joskin määrä on pienimmillään välittömästi käytön jälkeen.

19. Suojaako suuveden käyttö COVID-19-taudilta?

Kliinisessä tutkimuksessa havaittiin, että viruksen määrä suussa väheni väliaikaisesti merkittävästi käytettäessä tiettyjä suuvesiä ja että tämä vaikutus säilyi enintään 60 minuuttia suuveden käytön jälkeen. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että suuveden tai suusuihkeen käyttö suojaisi COVID-19-tautia aiheuttavan viruksen saamiselta tai tartuttamiselta. Suuveden säännöllinen käyttö on kuitenkin tärkeää suun terveyden kannalta. Hammashoidon ammattilaiset suosittelevat käyttämään suuvettä osana päivittäisiä suunhoitorutiineja.

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.