Miten nuoret voivat pitää hampaansa kauniina ja terveinä?

Varmin tapa päästä nauttimaan kauniista hymystä sekä terveistä hampaista on jatkaa jo lapsena opittuja hyvää suuhygieniaa. Se on tärkeää, koska:

  • Hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä fluoritahnaa käyttäen poistaa plakkia. Plakki on suurin syy hampaiden reikiin sekä ienongelmiin.
  • Hammaslangan käyttö puhdistaa plakin hammasväleistä. Jos plakkia ei poisteta päivittäin, voi syntyä kovaa keltaista peitettä, hammaskiveä.
  • Sokeria sisältävää ravintoa tulee syödä rajoitetusti, varsinkin tahmeita välipaloja tulisi välttää.
  • Hampaat tulee tarkastuttaa säännöllisesti hammaslääkärillä.

Puhdas suu edesauttaa fyysistä hyvinvointia sekä auttaa hampaita toimimaan läpi elämän. Lisäksi hengitys on raikas ja hymy kauniimpi.

Mitä nuorten tulisi tietää hampaista?

Nuorille syntyy usein ongelmia hampaiden kanssa. Oikeiden ratkaisujen tekemistä saattaa helpottaa hyvä informaatio siitä, mitkä asiat vaikuttavat suun terveyteen.

  • Oikomishoito - ennen murrosikää ja sen aikana, monet tarvitsevat rautoja korjatakseen esimerkiksi vinoja hampaita tai ahtaita hammasvälejä. Väärin sijoittuneet hampaat on vaikea puhdistaa ja ne saattavat aiheuttaa ongelmia purentalihaksistoon. Hammaslääkärit yleensä kertovat, jos oikomishoidolle ilmenee tarvetta. Jos suussa on jokin oikomiskoje, tulee hampaat puhdistaa erityisen hyvin.
  • Hammassuoja - Urheilulajeja, joissa on suuri riski hampaiden vaurioitumiselle kuten nyrkkeilyä tai jääkiekkoa harrastettaessa, tulee aina käyttää hammassuojaa. Yleensä se peittää yläleuan hampaat ja estää näin hampaita vaurioilta.
  • Ravinto - Oikeanlaisella ruoalla on suuri merkitys suun terveydelle. Monissa välipaloissa sekä juomissa oleva sokeri lisää kiilteelle haitallisen plakin määrää. Rajaa välipalojen määrää ja muista, että joka kerta kun syöt tai juot jotain sokeria sisältävää, hampaasi altistuvat happohyökkäykselle yli 20 minuutiksi. Monipuolisella ravinnolla voi olla hyvinkin suuri merkitys suun terveydelle. Valitse välipaloiksi ravintorikasta ruokaa, kuten juustoa, raakoja vihanneksia, maustamatonta jugurttia tai hedelmiä.
  • Tupakointi - Jos et tupakoi tai käytä nuuskaa, älä koskaan aloitakaan. Muiden terveydellisten ongelmien lisäksi tupakointi voi värjätä hampaita, vaurioittaa ikeniä sekä aiheuttaa hammaskiveä ja pahanhajuista hengitystä. Pitemmällä aikavälillä tupakointi ja nuuskan käyttö lisäävät riskiä ienongelmille ja suusyövälle. Hammaslääkärille olisi hyvä kertoa, jos tupakoi ja viimeistään jos havaitsee suussa joitain ongelmia.
  • Suun alueen lävistykset - Vaikka suun alueen lävistykset ovat nykyään suosittuja, voivat ne aiheuttaa komplikaatioita, kuten tulehduksia, verenvuotoa sekä harmovaurioita. Lisäksi hampaat sekä ikenet saattavat vaurioitua ja korun voi vahingossa niellä.
  • Syömishäiriöt - Sekä bulimia, että anoreksia ovat vakavia häiriöitä, jotka vaikuttavat suoraan myös hampaiden kuntoon ja ulkonäköön. Useimmiten näiden sairauksien seurauksena hampaiden takaosan kiille syöpyy. Hammaslääkäri voi antaa neuvoja, miten hampaita voi suojella kiilteen syöpymiseltä. Hengenvaaralliset syömishäiriöt vaativat ammattiauttajan apua.

Miten saada hampaat näyttämään valkoisemmilta?

Esimerkiksi hammaslääkärin tekemä huolellinen puhdistus poistaa suurimmat ruoan ja tupakan aiheuttamat värjäytymät. Valkaisevat hammastahnat ovat suunniteltu pitämään hampaat valkoisempina. Jos värjäytymät eivät lähde pois valkaisevan hammastahnan avulla, voit pyytää esimerkiksi hammaslääkäriä poistamaan värjäytymät.

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.

Aihekohtaiset artikkelit