nainen kuiskaa toisen naisen korvaan
Badge field

Huonot hampaat nuorella

Published date field

Varmin tapa päästä nauttimaan kauniista hymystä sekä terveistä hampaista on jatkaa jo lapsena opittuja hyvän suuhygienian tottumuksia. Hampaista huolehtiminen on tärkeää seuraavista syistä:

  • Hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä fluorihammastahnaa (https://www.colgate.fi/products/toothpaste/colgate-fluor-plus) käyttäen poistaa plakkia. Plakin on suurin syy hampaiden reikiintymiseen ja ienongelmiin.

  • Hammaslangan käyttö puhdistaa plakin hammasväleistä. Jos plakkia ei poisteta päivittäin, voi syntyä kovaa keltaista peitettä eli hammaskiveä.

  • Sokeria sisältävää ravintoa tulee syödä rajoitetusti, ja varsinkin tahmeita välipaloja tulisi välttää.

  • Hammastarkastuksissa kuuluu käydä säännöllisesti, jotta hampaisiin ei synny pitkälle edenneitä ja kivuliaampia vaivoja.

Puhdas suu ja hyvä nuorten hammashoito tukevat fyysistä hyvinvointia ja auttavat pitämään omat hampaat läpi koko elämän. Lisäksi ne pitävät hengityksen raikkaana ja hymyn kauniimpana.

Mitä nuorten tulisi tietää hampaista?

Nuorilla esiintyy usein hampaisiin liittyviä ongelmia, joten teini-ikäisen lapsen hammashoito on tärkeää. Oikeiden ratkaisujen tekemistä saattaa helpottaa tieto siitä, mitkä asiat vaikuttavat suun terveyteen. Lue lisää virvoitusjuomien ja lävistysten vaikutuksista teinien hampaisiin.

  • Oikomishoito: Ennen murrosikää ja sen aikana monet tarvitsevat hampaisiinsa raudat, joilla voidaan korjata esimerkiksi vinoja hampaita tai ahtaita hammasvälejä. Väärin sijoittuneet hampaat on vaikea puhdistaa, ja ne saattavat aiheuttaa ongelmia purentalihaksistoon. Hammaslääkäri osaa kertoa, onko oikomishoidolle tarvetta. Jos suussa on jokin oikomisväline, hampaat tulee puhdistaa erityisen hyvin.

  • Hammassuoja: Harrastettaessa urheilulajeja, kuten nyrkkeilyä tai jääkiekkoa, joissa on suuri riski hampaiden vaurioitumiselle, tulee aina käyttää hammassuojaa. Yleensä se peittää yläleuan hampaat ja estää näin hampaita vaurioilta. Näin ehkäistään se, että nuorelle tarvitaan hammasproteesi.

  • Ravinto: Terveellisellä ruokavaliolla on suuri merkitys suun terveydelle. Monissa välipaloissa ja juomissa oleva sokeri lisää kiilteelle haitallisen plakin määrää. Rajaa välipalojen määrää ja muista, että joka kerta, kun syöt tai juot jotain sokeria sisältävää, hampaasi altistuvat happohyökkäykselle yli 20 minuutiksi. Monipuolisella ravinnolla voi olla hyvinkin suuri merkitys suun terveydelle. Valitse välipaloiksi ravintorikasta ruokaa, kuten juustoa, raakoja vihanneksia, maustamatonta jugurttia tai hedelmiä.

  • Tupakointi: Jos et tupakoi tai käytä nuuskaa, älä koskaan aloitakaan. Muiden terveydellisten ongelmien lisäksi tupakointi voi saada nuoren hampaat värjäytymään keltaisiksi, vaurioittaa ikeniä sekä aiheuttaa hammaskiveä ja pahanhajuista hengitystä (https://www.colgate.fi/oral-health/bad-breath). Pitemmällä aikavälillä tupakointi ja nuuskan käyttö lisäävät riskiä ienongelmille ja suusyövälle. Hammaslääkärille olisi aina hyvä kertoa tupakoinnista, ja viimeistään silloin, jos suussa ilmenee ongelmia.

  • Suun alueen lävistykset: Vaikka suun alueen lävistykset ovat nykyään suosittuja, ne voivat aiheuttaa komplikaatioita, kuten tulehduksia, verenvuotoa sekä hermovaurioita. Lisäksi hampaat sekä ikenet saattavat vaurioitua ja korun voi vahingossa niellä.

  • Syömishäiriöt: Sekä bulimia että anoreksia ovat vakavia häiriöitä, jotka vaikuttavat myös hampaiden kuntoon ja ulkonäköön. Useimmiten näiden sairauksien seurauksena hampaiden takaosan kiille syöpyy. Hammaslääkäri voi antaa neuvoja, miten hampaita voi suojata kiilteen syöpymiseltä. Syömishäiriöt vaativat ammattiauttajan apua.

Miten hampaat voi saada näyttämään valkoisemmilta?

Esimerkiksi hammaslääkärin tekemä huolellinen puhdistus poistaa isoimmat ruoan ja tupakan aiheuttamat värjäymät. Valkaisevat hammastahnat on suunniteltu pitämään hampaat valkoisempina. Jos värjäymät eivät lähde pois valkaisevan hammastahnan ja puhdistuksen avulla, voit pyytää hammaslääkäriä tekemään valkaisevan hoidon.

Kotona toimivat hampaiden valkaisuvaihtoehdot teini-ikäisille

Lue lisää kotona käytettävistä hampaiden valkaisuvaihtoehdoista (https://hampaiden-valkaisu.fi/#Kotivalkaisutuotteet).

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.